Чекајући ветар

Еколошки магазин

Последњих тридесет година у нашем законодавству постоји еколошка тужба. Може да је покрене било ко, за нешто што се још није десило, можда и неће, али постоји бојазан да хоће. У судској пракси нема писаних трагова да је неко код нас икад покренуо - да ли зато што су некада институције много боље бринуле о животној средини или због високих трошкова покретања, такси и вештачења? Зашто би било оживети је данас и шта би је учинило ефикаснијом? Ивана Стјеља и Алекса Радоњић аутори су приручника намењених стручној јавности и организацијама цивилног друштва за коришћење еколошке тужбе, једине која може да делује превентивно.

Под слоганом "Пластика није играчка. Промени игру", од 13. до 16. новембра у Дому омладине Београда одржава се Међународни фестивал зелене културе Greeen fest. Посетиоци ће моћи да виде најзначајније "зелене" документарне филмове из ове и претходне године; поставке младих и афирмисаних аутора из Србије; да науче нешто ново кроз технологију виртуелне реалности, видео и фото изложбе, као и да чују низ занимљивих предавања у оквиру образовног програма. Гости емисије су Ивана Јовчић и Владан Шћекић, који ће, осим о Greeen festu, говорити и о утисцима са Првог међународног форума зелених еколошких фeстивала Green Film Network, одржаног у португалском граду Сеиа.

У Бразилу је исечена шума на површини величине Шпаније и посађена генетички модификована соја. За производњу хране потроши се више нафте него за превоз, а краве стварно својим гасовима повећавају ефекат стаклене баште. Србија и даље највише струје добија из угља лошег квалитета и, док се прича како пепео може да се искористи за изградњу путева, тоне и тоне развејава ветар, па ни удаљеност од неколико стотина километара није заштита за плућа. О циркуларној економији и одрживој производњи говоре Пера Тодоровић из ЦЕКОР-а и Ненад Новаковић, директор фирме за контролу и сертификацију у органској производњи.

Село Ракита, насељено већински бугарским становништвом, посетио је бугарски конзул у Србији. Није дошао да их пита како живе и треба ли им нешто. Дошао је са инвеститором, да му помогне да их убеди да се одрекну реке. Ето, у замену ће да им изграде пут. Мештани не одустају, верујући и даље у то да треба да се питају о ономе што се тиче њиховог живота - а реку не дају. О томе говори Ненсила Радојковић.

Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара