Чекајући ветар

Еколошки магазин

Најновија европска студија показује да токсичне хемикалије из електронског отпада путем рециклаже контаминирају дечје играчке. Анализирано је 109 играчака прибора за косу – од тога је 107 предмета имало концентрацију бромованих успоривача горења која може штетно да утиче на рад штитне жлезде и да изазове неуролошке проблеме и поремећаје пажње код деце. Висока концентрације штетних хемикалија могућа је због "токсичне" пукотине у прописима. Гошћа емисије је Јасминка Ранђеловић, програмски координатор АлХема, једине организације из Србије која је учествовала у овом истраживању.

Сваког минута са планете нестане површина под шумама величине фудбалског стадиона. Годишње је то једна Србија. Панде више не могу да се размножавају без помоћи човека. Тијана Лежајић из Центра за развој неформалног образовања грађана упознаће вас са пројектом Шума и клима и подсетити због чега су шуме важне. Чућете и др Зорана Катринку, чија упозорења о повезаности безбедности хране и бриге о екосистему, политичари – и домаћи и страни, доживљавају као бајке са лошим крајем.

Признаћете да није тешко: у зелену кесу одлажете остатке од хране, а у плаву пластичну амбалажу – остало ђубре по укусу. На кори од банане се онда удобно возите, али не тако што се оклизнете, већ тиме што она постаје биогас. Игор Јездимировић, из Инжењера заштите животне средине, упознао је све чари управљања отпадом у Норвешкој.

На Старој планини мештани Раките стражаре испред багера. Чим се помере, настављају се радови на изградњи мини хидроелектране, на парцелама које су приватно власништво неких од њих, а ником их нису ни дали ни продали. У Нишкој Бањи, на саветовању о обновљивим изворима енергије, чак су и инвеститори признали да се гурањем река у цеви природа неповратно уништава.

Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво