Ризница

Света Петка и Лазаревићи

У данашњој емисији говоримо о политичком значају светитељских култова крајем XIV и почетком XV века у држави Лазаревића, а пре свега, стварању култа кнеза Лазара, владара - мученика, а касније ћемо чути од какве важности је био пренос моштију Свете Петке из Бугарске у Србију за владарску породицу Лазаревић.

После Косовске битке 1389. године, погибије кнеза Лазара, прихватања вазалског положаја, удаје ћерке Оливере за Бајазита и других ни мало пријатних околности, наследници, кнегиња Милица са синовима, нашли су се у незавидном положају. Требало је мудро делати. У ојачавању угледа државе Лазаревића централно место добија стварање култа кнеза Лазара, који је значајно допринео учвршћивању легитимитета његових наследника, а ради његовог ширења настао је велики број култних списа.

Помоћ у борби против непријатеља, давање достојанства власти, Лазаревићи су очекивали и од моштију Свете Петке. Уз дозволу Бајазита, кнегиња Милица, тада већ монахиња Јевгенија и монахиња, песникиња Јефимија, која је написала и златним нитима извезла Похвалу кнезу Лазару, преносе мошти Свете Петке из Бугарске у Србију 1398. године.

Гост данашње Ризнице је Милош Ивановић, научни сарадник Историјског института у Београду.

Aутор и водитељ емисије је Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара