Чекајући ветар

Еколошки магазин

У Београду је одржан састанак Европског покрета за воде, са више од тридесет учесника из дванаест земаља. Размењена су искуства и учињен је први корак у остваривању присније сарадње између активистичких група са Балкана и остатка Европе. Овај покрет чине удружења, одбори и синдикати, уједињени у борби против претварања воде у робу и за воду као заједничко добро. Гошћа емисије је Ива Марковић из Права на воду.

Скупштина Пирота покренула је иницијативу о преиспитивању просторног плана на Старој планини - пише у одговору декану Биолошког факултета, једном од пет декана са пет факултета Универзитета у Београду који су упутили отворено писмо о погубности мини хидроелектрана по природу. У међувремену, багери се шире по заштићеним подручјима, а грађани протестују. Једном од њих се и суди због "ометања радова". Посланици Скупштине Србије се праве мртви на предлог измене Закона о МХЕ. О дешавањима последњих дана и утисцима са Конференције о одбрани река, одржаној у Сарајеву, говори еколошки активиста Горан Токић.

Затвор у Сремској Митровици, једини у Европи, у свом простору има и азил за псе. Посета Шкотској дала је управнику идеју о ресоцијализацији затвореника уз помоћ рада са псима. Намерно су бирани они са нижим степеном емпатије и показало се, после прве групе, да су очекивања испуњена: пси су учинили да се затвореницима ниво емпатије видно подигне. Моменте рада, дружења и узајамног задовољства забележила је Ана Батрићевић, истраживач Института за социолошка и криминолошка истраживања. Њене фотографије изложене су у београдској галерији Бартселона, а посетиоци до 27. октобра могу да погледају изложбу и донирају храну, лекове, играчке, шампоне и све друго што може да помогне азилима за напуштене животиње.

Спреман је Еколошки календар за наредну годину. Његова ауторка, учитељица Љиљана Ђуровић, биће са нама, а чућете и како можете да замените стари папир за саднице у Новом Саду, у акцији коју организују Инжењери заштите животне средине.

Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво