Храм

Света земља

У данашњем Храму, са гостом емисије, свештеником Марком Јефтићем, обилазимо света места Истока, а крећемо од једног од најстаријих манастира Свете земље - Светог Саве Освећеног (484. година), манастира од кога је, на свом поклоничком путовању 1229. године, Свети Сава на дар добио две највеће светиње заштитнице, Богородицу Тројеручицу и Богородицу Млекопитатељницу, које се чувају у Хиландару.

Чућемо причу о манастиру Светог Теодосија, где се у његовом најстаријем делу налази крипта у којој су се одмарали Мудраци са истока, након поклоњења Богомладенцу. Одлазимо у Витлејем, у Цркву Христовог рођења, где је као највећа светиња до данас сачувана пећина у којој је светлост дана угледао Спаситељ.

Маслинска гора: Црква "Оче наш", место на којем је настала најлепша молитва у славу Бога (данас кармелићански самостан подигнут 1872. године); Видиковац на којем се као на длану види читав Свети град, крунисан светињама три монотеистичке религије. Јерусалим, који у преводу, значи град мира, и у њему место Вазнесења, као и Страдални пут Господњи...

Од обале Галилејског језера, преко Горе блаженства, долазимо на реку Јордан, где верници улазе у Свету воду. На Гори Тавор присећамо се када је Христос учинио једно од највећих чуда преобразивши се пред својим ученицима Петром, Јаковом и Јованом, а у Кани галилејској присећамо се Христовог чуда када је на свадби претворио воду у вино...

Као круна овог путовања, наш гост говори о свом учешћу, као свештеника, на патријаршкој Литургији за Крстовдан у Храму Васкрсења Христовог у Јерусалиму и објашњава осећај радости у заједници са свим православним народима, када чујете различите језике Богослужења, видите припаднике многих нација, а сви уједињени кроз Евхаристију. Чућемо какав је однос са људима на улицама, свакодневни живот и какав је стварни значај Свете земље, да ли је она истинска отаџбина верних, а запитаћемо се и откуд то да тамо где су велике светиње, највећа су и страдања.

Гост данашњег Храма је јереј Марко Јефтић, свештеник Цркве Успења Пресвете Богородице у Младеновцу.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво