Знакови

Др Никола Дедић "Доба савремене уметности" у зборнику "Нова повезивања - од сцене до мреже", Факултет за медије и комуникације

Пре пола године Факултет за медије и комуникације издао је зборник "Нова повезивања - од сцене до мреже", чији су приређивачи др Јован Чекић и др Мишко Шуваковић, а у коме су публиковани текстови петнаестак наших еминентних теоретичара и историчара уметности о позицији уметности у савременом друштву. Појавом овог зборника не само да је значајно обогаћена домаћа теоријска мисао о уметности, већ је допринела и разноликости, јер припадају различитим "школама" а и долазе из различитих институција, чиме је зборник добио и својеврсну полемичку карактеристику. Основна теза око које су се окупили аутори јесте да је некадашња сцена, на којој се одвијао спектакл, нестала и да је њено место заузела мрежа. Због значаја радова жеља нам је да поједине текстове појединачно представимо, како бисмо што дубље проникли у актуелни уметнички тренутак.

У тексту "Доба савремене уметности" др Никола Дедић, ванредни професор историје уметности на Факултету музичке уметности у Београду, аналитира синтагму "савремена уметност", не као временску одредницу за рецентну уметничку продукцију, већ као појам који обједињује све оне промене које су се у уметности десиле од шездесетих година XX века. Дедић разматра промене које су се десиле са уметничким делом/предметом, уметником и институцијама од класичне, преко модерне, до савремене уметности.

Гост Знакова биће др Никола Дедић.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

Насловна страна: Драгомир Угрен "Дванаест боја"

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво