Контрапункт

Едвард Бернез, отaц модерне пропаганде

У емисији Контрапункт, говоримо о оцу модерне пропаганде – Едварду Бернезу, нећаку Сигмунда Фројда, који је злоупотребивши учење свог ујака успоставио чврсту спрегу политичке моћи и корпорацијских интереса са PR индустријом и медијима, која је отворила могућност да се делује иза сцене манипулишући јавним мњењем.

До праве суштине улоге коју је Бернез играо у овим процесима дошло се тек након његове смрти, када је део документације упаковане у 722 кутије, које је завештао Конгресној библиотеци, постао доступан јавности.

О Едварду Бернезу, за Контрапункт говори новинар Бостон Глоба Лари Тај, аутор књиге "Отац СПИН-а", који је и лично упознао Едварда Бернеза, када је овај имао 102 године (живео је 103). У књизи "Отац СПИН-а: Едвард Л. Бернез и рођење PR – односа са јавношћу" (The Father of Spin: Edward L. Bernays and The Birth of Public Relations), која представља заправо биографију самог Бернеза, Лари Тај описује Бернеза као успешног човека који је био опседнут славом, моћи и манипулацијом. Било да је продавао председника, цигарете, кола, рат или руски балет, Бернез је био успешан менаџер.

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво