Чекајући ветар

Еколошки магазин

Радна група Националног конвента за отварање Поглавља 27 звучи као хладно, удаљено тело, у коме седе тамо неки људи и нешто раде или не раде, али извесно је да се то нас слабо тиче. Али, тиче нас се. И можемо, ако желимо, да будемо активан део те групе, да утичемо (или, бар, пробамо да утичемо) на законе, прописе и дешавања у области заштите животне средине. После састанка у Врбасу, Ратко Ђурђевац, председник Еколошког покрета Врбас, објаснио је садашње стање: "Како здружено одбранити природу кад дружења нема?! Како можемо критиковати лоше прописе кад ниједан не познајемо?!" Мислимо о томе и мењајмо. Хајде да данас савладамо основе.

У Лос Анђелесу је званично забрањена продаја крзна. У Београду је управо отворена нова продавница. У јануару би требало да ступи на снагу закон којим се забрањује узгој животиња због крзна. Уз несебичну помоћ председника Одбора за пољопривреду, лобисти лобирају да се настави са убијањем животиња и производњом крзна, а млади људи из организација за заштиту животиња перформансима, трибинама, предавањима и разговорима на улици, покушавају да објасне јавности зашто је важно бити За Србију без крзна.

Господа потрошачи живе у развијеним земљама. Ми остали повремено њачемо и расту нам уши, али немамо поверења у институције и ретко се жалимо удружењима за заштиту потрошача, а то би прво требало да урадимо кад нисмо задовољни купљеним производом. То саветују из Министарства трговине и најављују измењен Закон о заштити потрошача до средине следеће године.

Још једна необична изложба Природњачког музеја у Београду, под називом "Пази, отровно!" отворена је у Галерији на Калемегдану. Представљене су отровне врсте гљива, биљака и животиња, а објашњена је и појава отрова у природи, као и феномен исхране појединих животиња другим отровним организмима.

Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић.

Чекајући ветар

Autor:
Александра Вукићевић

Еколошки магазин који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се недељом од 8 до 10 сати. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво