Знакови

Иван Шулетић "Cityscapes", Галерија Културног центра "Лаза Костић", Сомбор

Настављајући истраживања визуелног представјања града као депресонализованог урбаног ентитета, Иван Шулетић је у сомборској Галерији Културног центра "Лаза Костић" представио изложбу слика и цртежа Cityscapes. Безличне елементе архитектонике новоградње Шулетић је приказао кроз репетицију одређеног инсерта до бесконачности (ивица слике), створивши сатијевски ритмичну асоцијативну слику. Линије и површине, елементи стварања и слике и архитектуре, акцентују тај ритам монотоности указујући на моменат у коме се савремена цивилизација налази. Јер то може бити било који град у свету, а избором специфичног ракурса (одозго), када се урбани пејзаж посматра из визуре дрона или сателита (Google maps), наглашена је та дехуманизација човековог окружења, али и човекова спознаја сопственог окружења.

"Ови простори који се не сагледавају изнутра су у потпуности лишени наратива и појединачних прича евентуалних становника. Делују као тотали дистопије која је ненастањена, а у којој опет сви живимо, гледано све кроз опште око, а не кроз око појединца", навео је Душан Савић у предговору каталога.

Иван Шулетић је 2007. дипломирао на Факултету ликовних уметности у Београду, а 2015. и докторске уметничке студије на истом факултету. Од 2009. излаже самостално и групно у земљи и иностранству, а запослен је као доцент на Архитектонском факултету у Београду. Добитник је и друге награде "Ниш Арт Фондације" за 2015. годину, а троструки је финалиста награде "Димитрије Башичевић Мангелос" (2014, 2015. и 2017. годину). Један је од оснивача и коуредника интернет магазина за савремену уметност "Супервизуелна". Изложба у Сомбору релаизована је као део награде коју је освојио на манифестацији "Ликовна јесен 2016".

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво