Ризница

Особености традиционалне сеоске архитектуре Средачке жупе и града Призрена

Средачка жупа налази се на крајњем југу Републике Србије, неколико километара источно од Призрена. У средишњем делу планинских масива - Шар-планина и Жар-планина - који раздвајају Републику Македонију на југу и Републику Србију на северу.

Ова жупа је настањена још у неолиту. Средачка жупа је богата културним и градитељским наслеђем из скоро свих периода људске цивилизације, расутим у њеним привлачнијим природним амбијентима, каже наш данашњи саговорник.

Али док је у архитектури градова на њеном потезу видљив утицај Оријента, дотле је архитектура сеоских насеља изворна, оригинална. Средачка жупа је због тога прави архитектонски и етнолошки парк. Народно неимарство у селима Средачке жупе достиже свој врхунац на размеђи 19. и 20. века, у време појаве печалбарења, које такође утиче на њега.

Гост овонедељне Ризнице је др Небојша Гаџић, дипломирани инжењер архитектуре, предавач на Факултету техничких наука у Косовској Митровици.

Aутор и водитељ емисије је Душанка Зековић

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво