Пут свиле

Бопаванд,село у пустињском делу Раџастана

Бопаванд је село у којем живе свештеници номадског народа Рабари. Чини га око пет стотина кућа кружне основе, украшених кречом.

Кровови су купасти, израђени од сиве сламе, па из даљине село личи на густ низ уредно поређаних печурака. Мада на први поглед изгледа као да се од нечег брани, Бопаванд свој унутарњи живот открива чим се ступи у њега. Из колиба се непрестано појављују и у њима ишчезавају мушкарци у белом и жене у црном. Свако од мајушних овалних врата и прозора има свој облик и величину и та разноликост прија оку: овде је све направљено рукама, од земље, дрвета, сламе и камена.

У данашњем Путу свиле, завирићемо у ово необично село у пустињском делу Раџастана, у музичком друштву ансамбла Gypsy Banjaras, који негује музичку традицију номадског народа Банџара из северозападног дела Гуџарата у Раџастану.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво