Знакови

Др Зоран Ерић - "Београдска уметничка сцена - од центра до периферије и назад" у зборнику "Нова повезивања - од сцене до мреже", Факултет за медије и комуникације

У Знаковима је већ указано на значај зборника "Нова повезивања - од сцене до мреже" Факултета за медије и комуникације, с текстовима наших еминентних теоретичара и историчара уметности који разматрају позицију уметности у савременом друштву, пре свега јер обогаћује домаћу теоријску мисао о уметности и то кроз различитост погледа, чиме је, после дуго времена, створено полемичко окружење. Основна теза око које су се окупили аутори јесте да је некадашња сцена, на којој се одвијао спектакл, нестала и да је њено место заузела мрежа. Због значаја радова жеља нам је да поједине текстове појединачно представимо, како бисмо што дубље проникли у актуелни уметнички тренутак.

У тексту "Београдска уметничка сцена - од центра до периферије и назад" др Зоран Ерић, шеф одељења уметничких збирки Музеја савремене уметности, анализира однос локалног и глобалног, а потом и односа центра и периферије на примеру Београда.

Ерић указује да се модел глобалног, како су га поставиле мултинационалне компаније у ери либералног капитализма, данас модификује локалним специфичностима, и прихвата, као израз нових околности, Латурову кованицу "глокално", што у тексту развија кроз пример Београда и његових институција културе, пре свега свог Музеја савремене уметности, у промењеним околностима, како глобалним тако и локалним.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво