Чекајући ветар

Еколошки магазин

Обновљиви извори енергије требало би да дају енергију и да су обновљиви - ако ово очекивање није нескромно. Мини хидроелектране, на начин на који се праве у Србији и околним земљама, дају мало струје, а обновљивост издише. Грађани су све гласнији у борби за спречавање гурања река у цеви и позивању на закон - јер да се прописи поштују, тешко да би било ко од инвеститора добио дозволу. Велики протест за одбрану река на Старој планини, али и свих других у Србији, заказан је у Пироту.

Белоглави суп, назван Пироћанац, две године откако се излегао у београдском зоолошком врту, однет је на Увац да се придружи својој врсти. Зашто је ово историјски догађај, колико су важни сателитски одашиљачи, како избећи сударе великих птица и малих летелица на небу и да ли је Пироћанац успешно одлетео у слободу - чућете Зорана Карића из Фондације за заштиту птица грабљивица.

Уместо на хлор, један базен у Овчи мирише на биљке. Током зиме у њему може да се гаји акватичко поврће или да се узгајају рибе. У дворишту расте и енергетска врба, погодна за исушивање влаге и ложење, прави се домаће пиво, а у малој спиралној башти различите врсте биљака штите једна другу од штеточина. Тиби Техељан из Удружења Румуна из Овче, на путу је да затвори свој жељени еколошко одрживи круг.

Када из центра Овче, од цркве и школе, прођете поред великог гнезда рода, па мало доле - стижете до Блатњаве или Каљаве баре. Намажете се блатом, а оно вам тачно покаже где имате проблем - на оном месту које се спорије суши. Онда се исперете чистом водом која иде из црева, а она слана, млака и пријатна - кажу да је на Торлаку утврђено да има 27 минерала. Препородите се, за сада - за џабе.

Емисију уређује и води Александра Вукићевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво