Ризница

Марко Краљевић

Марко Мрњавчевић (рођен између 1395. и 1340, погинуо 17. маја 1395. у Влашкој, битка на Ровинама) у народу познатији као Марко Краљевић, потиче из српске властелинске породице Мрњавчевића. Од 1371. до 1395. био је званично српски краљ, али је стварно владао само територијом у западној Македонији са центром у Прилепу, познатом као Прилепско краљевство. Задужбина му је Манастир Светог Димитрија у близини Скопља, познат као Марков манастир, саграђен 1376. Владар скромног историјскоог значаја, Марко Краљевић, током турске окупације постаје један од најпопуларнијих јунака, запамћен као неустрашиви заштитник слабих и беспомоћних, јунак који се смело бори против свих неправди и дели мегдан са турским насилницима. У српској народној епици посвећен му је један од циклуса песама.

У данашњој Ризници, о Марку Краљевићу, човеку који је постао легенда, најславнијој средњовековној личности са ових простора, симболу победе народног духа над свим историјским искушењима, у разговару са Марком Алексићем, магистром средњовековне археологије и ауторим књиге "Марко Краљевић", представљамо историјског Марка Краљевића, време у коме је живео и зашто је баш он постао највећи херој наших простора, неко о коме је сачувано на стотине епских и лирских песама и још најмање толико легенди и других предања широм Балканског полуострва.

Aутор и водитељ емисије је Душанка Зековић.

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво