Читач

Фернандо Песоа, Ернестo Сабатo, Р. М. Рилке...

Говоримо о великом португалском књижевнику Фернанду Песои. Издавачка кућа "Дерета" објавила је његово важно дело "Књига неспокоја", на којој је Песоа радио читав живот и никада је није завршио.
Фернандо Песоа писао је поезију, прозу, преводио са енглеског и француског, бавио се критиком и издаваштвом. Велики број књижевника објављивали су своја дела под псеудонимом из различитих разлога, Фернандо Песоа био је јединствен - смислио је тридесетак хетеронима, различитих књижевних личности, између осталих, то су: Рикардо Реиш, Алберто Каеира, Алваро де Кампуш. Писао је и објављивао под њиховим именима, али и под својим - Песоа.
"Књигу неспокоја" превела је Весна Стаменковић, која је гост емисије Читач.

Препорука за читање је и последње дело Ернеста Сабата "Абадон, анђео уништења". Сложен роман који даје уметнички и друштвени пресек читавог XX века и промишља узроке и смисао зла. Сабато је написао свега три романа која и чине трилогију - "Тунел", "О јунацима и гробовима" и "Абадон, анђео уништења".
О Сабату говори уредница у издавачкој кући "Плато" - Наташа Анђелковић.

У свом есеју, Бојан Белић - о великом немачком песнику Р. М. Рилкеу и тишини, која је била један од најважнијих аспеката његове поезије.

Емисију Читач уређује и води Драгана Ковачевић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво