Чекајући ветар

Еколошки магазин

Ботаничар Марјан Никетић нашао је патуљасту ефедру на Старој планини, на шта су биолози у први мах рекли: Нема шансе! Ова биљка и њена својства познати су у фармацији и медицини, али сматрало се да она не расте у Србији. Овај научник је до сада пронашао више од десет врста нових за светску науку, а највише се радује када наиђе на примерак биљке за коју се веровало да је неповратно ишчезла – као што је једић, најотровнија биљка у Европи.

У предграђу Сиднеја мала депонија органског отпада ствара депонијски гас, а од њега настаје електрична енергија довољна за 3 600 домаћинстава и рибњак. До ове године плаћали су струју – сада је наплаћују. О добрим примерима пословања по принципима циркуларне економије, говори Соња Миловановић из интернационалне компаније "Веолиа", која се бави отпадом, водама и енергетиком.

Богати или сиромашни, окупани или запуштени – вашке ћемо увек имати. Где има људи, биће и њих и о истребљивању нема ни говора. Тако је на колективном нивоу. На оном појединачном преостаје нам борба прса у прса ако нам се деси да ове животињице однекуд покупимо. Вашке главе нису опасне, само су досадне и некако срамотне иако, ако их имамо, то сигурно није знак да не перемо косу. Обично их донесу деца из вртића и школа, а поједини медији повремено праве сензацију од тога. Да ли су стварно вашке постале резистентне на постојеће апарате, како се преносе, да ли су им неке особе и њихове главе посебно омиљени и шта треба радити – о томе говори др Биљана Беговић Вуксановић из Градског завода за заштиту здравља.

Чућете и причу о првој фирми за рециклажу пластике у Србији "Гранпласт", која је почела са радом још средином осамдесетих.

О лепотама, проблемима, начинима на који могу да се реше – о Националном парку Фрушка гора, говори Константин Плужаревић, заменик директора.

Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво