Златни пресек

Пројекат "Поезија и перформанс. Источноевропска перспектива", Галерија "Podroom", КЦБ; Горан Стојчетовић "Радионице дубинског цртежа", галерија "Ремонт"

Пројекат "Поезија и перформанс. Источноевропска перспектива" инициран је на Универзитету Цирих и бави се перформативним аспектима поезије и визуелних уметности током епохе социјализма. У питању је вишегодишњи turing пројекат који обухвата изложбу, конференције, перформансе и монографију. Остварује се у сарадњи с великим бројем институција у градовима који су некада припадали тзв. источном блоку и указујући на сличност идеја које су песници и уметници заступали.

Београдско издање ове изложбе, представљено у галерији Podroom Културног центра Београда, усредсређује се на перформанс и уметност социјалистичке Југославије, а обухвата и радове настале у другим источноевропским срединама. Изложба приказује текстуалне партитуре, фотографије, књиге, аудио и видео радове као и документацију одређених перформанса реализованих у "доба социјализма". Тако, публика има прилику да види радове Каталин Ладик, Вујице Решина Туцића, група OHO, BOSCH+BOSCH и KOD, затим Димитрија Пиргова, Лава Рубинштајна, Еугена Гомрингера, Еве Партум, Андреја Монастирског, итд, а слушаоци Златног пресека ће бити у ситуацији и да чују неке од њих. Разговараћемо са Дубравком Ђурић, коауторком изложбе.

Под слоганом "таленат није потребан", уметник Горан Стојчетовић је у галерији Ремонт започео "Радионицу дубинског цртежа", како би и ванинситуционално показао да је цртеж рефлективна мапа душевно-духовних стања и процеса, а да је само цртање фокусирање мисаоног тока. Пошавши од личног искуства и спознаје, Горан Стојчетовић је кроз уметничку праксу развио посебан систем цртања, тј. релациону технику дубинског цртежа који већ пар година практикује у сарадњи са тимом психолога и психијатара на Клиници за психијатрију Војно-медицинске академије у Београду. Радионице дубинског цртежа у Ремонту би омогућиле да се овај принцип рада по први пут примени и изван болнице. Сваки елемент цртежа говори нешто о цртачу, о његовом карактеру, моделима понашања, тенденцијама, унутрашњим садржајима и тензијама, тренутним стањима...

Уредник и водитељ емисије: Сава Ристовић

Насловна страна: Са "Радионице дубинског цртежа" 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи