Аутограм

Сонате за виолину

Збирка 12 соната за виолину и басо континуо Никола Порпоре штампана је у Бечу 1754. године, а аутор ју је посветио принцези Марији Антонији од Баварске. Препоруку да то учини дао му је његов пријатељ Пјетро Метастазио, коме је композитор у писму објаснио циљеве ових соната. "Настојао сам - пише Порпора - да донесем мир међу најобразованије европске нације, кроз непрестану дебату о склоностима ка старој и новој музици, италијанском и француском стилу. Најревноснији следбеници нове, китњасте моде биће њима усхићени, а најстрожији поштоваоци традиционалног стила неће имати на шта да се пожале."

У данашњем Аутограму, који смо посветили збирци 12 соната за виолину и басо континуо Никола Порпоре, чућете пет соната из ове збирке у интепретацији коју су, на оригиналним инструментима 18. века, остварили: Ђовани Гуљелмо, виолина, Пиетро Босна, виолончело и Андреа Коен, чембало.

Аутор емисије је Ивана Комадина

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара