Спорови у култури

Зашто је тема о преименовању основних школа у Новом Пазару, Тутину и у Пријепољу поново актуелна ?

Већ четири године стара је тема о настојању Бошњачког националног већа да постојеће називе основних школа у Новом Пазару, Тутину и Пријепољу замени другим. Постала је поново актуелна, а многи је доживљавају као политичку игру. Име Вука Караџића било би замењено именом Мухамеда Хеваије Ускуфија, Стефана Немање Кулином Баном, Десанке Максимовић Мусом Ћазимом Ћатићем, Алексе Шантића Кадијом Глухавичким, док би у називу једне основне школе која носи име Јована Јовановића Змаја, уместо његовог било име Ахмета Али Гурбија, итд.

У данашњој емисији упитаћемо се чиме се руководило Бошњачко национално веће када је приступило оваквом предлогу? Како су, при том, разумели овлашћење да се нека школа прогласи установом од посебног значаја за своју заједницу? Може ли се у овоме гесту трагати и за културолошким аспектом проблема? Занимљиво је да за једну школу немају предлог промене у називу.

Ово су само нека од питања које ће ауторка и уредница емисије Мелиха Правдић поставити гостима: проф. др Муамеру Зукорлићу, председнику Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво, проф. др Станиши Тутњевићу и адвокату Славици Граховац.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара