Хипократија

Психоактивна супстанца на лошем гласу може бити добар лек

Гост емисије је примаријус, доктор Часлав Хаџиниколић, који се бави транскултуралном, односно антрополошком психијатријом.

Психоактивна дрога или психотропна супстанца хемијско је једињење које брзо пре свега делује на централни нервни систем, где мења периродну функцију мозга, што доводи до привремених поремећаја опажања, расположења, свести и понашања.
Психоактивне супстанце могу се користити повремено и у сврху благе али пријатне и ефикасне промене свести (пијење кафе, алкохола или пушење марихуане), затим из спиритуалних разлога, углавном религиозних (конзумирање печурака које садрже отровни псилоцyбин), у неким лековима (наркотици за спречавање бола, стимуланси за лечење нарколепсије, као и антидепресанти и антипсихотици, коришћени у третману неуролошких и психијатријских стања).

Многе од ових супстанци, нарочито оне за стимулацију, стварају навику и хемијску зависност, тако да уместо повременог, тј. рекреативног коришћења, постају злоупотребљене са свим последицама које из тога произилазе.

Супротно од психоактивних, психоделичне супстанце могу, у одређеним околностима, бити од помоћи, па чак водити и до излечења зависности.

О својим вишегодишњим психијaтријским искуствима у Перуу, Андима, Бразилу, посебно у Амазонији, затим Еквадору и Боливији, али и у Африци, говориће нам уважени психијатар и глобтротер Часлав Хаџиниколић. 

Eмисију припрема и води проф. др Момчило Б. Ђорђевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво