Пут свиле

Шетња возом, по југу Индије

Индијци гаје велику наклоност према возовима и воле да им дају изазовна имена, као што је Принцеза Декана, Црни дијамант или Хималајска краљица. Имрпесивни Краљевски оријент крстари својом дугогодишњом линијом од Делхија кроз историјски Гуџарат: Ахмедпур, Манидиви, Гир, Ахмедабад и натраг у Делхи.

Ипак, најживописније путовање пружа чувена тура Плава планина, која води за Удагамандалам, или Ути, како се често скраћује ово дугачко име, типично за југ Индије, која води кроз заносно зеленило висова Нилгири. Мали дрвени воз, са две локомотиве – једном која вуче, а другом која гура – проводи вас кроз низ кривина од којих свака изазива вртоглавицу.

Управо тим малим возом кретаћемо се у данашњем Путу свиле, у друштву индијских уметника који негују карнатичку музичку традицију: флаутисте Натесана Раманија, певачица Уше Сетураман, Суде Рагунатан и Мадураи Субулакшми, виолинисткиње Ђотсне Срикат и великог мајстора вине Дораисвамија Јенгара.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво