Знакови

Др Маја Станковић - "Заокрет: Ново мишљење уметничке сцене" у зборнику "Нова повезивања - од сцене до мреже", Факултет за медије и комуникације

Пре месец дана, у Знаковима је представљен зборник "Нова повезивања - од сцене до мреже" Факултета за медије и комуникације с текстовима наших еминентних теоретичара и историчара уметности који разматрају позицију уметности у савременом друштву. Другим речима, аутори кроз своје текстове покушавају да одговоре на бројна питања која савемени свет својим променама поставља и пред уметнике и пред теоретичаре. Основна теза око које су се окупили аутори јесте да је некадашња сцена, на којој се одвијао спектакл, нестала и да је њено место заузела мрежа.

Због значаја теоријских радова жеља нам је да поједине текстове појединачно представимо, како бисмо што аналитичније приступили актуелном уметничком тренутку.

У свом тексту "Заокрет: Ново мишљење уметничке сцене", др Маја Станковић, професор на ФМК, полази од рецентног процеса маргинализације уметности, и хуманистике уопште, што за последицу има нове односе између институција и уметничке продукције. Пошто је сцену заменила мрежа, коју пак чине платформе и управо ти нови модели организовања пружају нови простор уметности и теорији да се боре против те маргинализације. 

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво