Висине

Гудачки квинтет опус 16, Жоржа Катуара

Жорж или Георги Љвович Катуар рођен је у Москви 27. априла 1861. године, у породици досељеника из Француске. Од 14. године, музику је учио код Карла Клиндворта, Листовог ученика и следбеника Вагнера, који га је већ тако младог заинтересовао за стваралаштво овог немачког аутора. Формирајући свој композиторски потпис између Вагнера, руских и француских позних романтичара, Катуар је развио особен музички стил, који је демонстрирао у опусу скромних димензија, у коме су доминирала клавирска и камерна дела.

Леонид Сабајев је у студији "Модерни руски композитори", из 1927. године, писаној само годину дана након Катуарове смрти, дао вероватно најпрецизнији опис овог неправедно запостављеног аутора: "Био је јединствен, али за данашње време неопростиво скроман, потпуно неспособан да самог себе рекламира."

У вечерашњим Висинама, емитоваћемо Гудачки квинтет опус 16, Жоржа Катуара, који је настао у првој деценији 20. века. Чућемо га у интерпретацији коју су остварили: Кристијан Бор и Борис Цукерман, виолине, Михеле Зиденер, виола, Готфрид Хогевен и Џудит Чепмен, виолончела.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво