Висине

Гудачки квинтет опус 16, Жоржа Катуара

Жорж или Георги Љвович Катуар рођен је у Москви 27. априла 1861. године, у породици досељеника из Француске. Од 14. године, музику је учио код Карла Клиндворта, Листовог ученика и следбеника Вагнера, који га је већ тако младог заинтересовао за стваралаштво овог немачког аутора. Формирајући свој композиторски потпис између Вагнера, руских и француских позних романтичара, Катуар је развио особен музички стил, који је демонстрирао у опусу скромних димензија, у коме су доминирала клавирска и камерна дела.

Леонид Сабајев је у студији "Модерни руски композитори", из 1927. године, писаној само годину дана након Катуарове смрти, дао вероватно најпрецизнији опис овог неправедно запостављеног аутора: "Био је јединствен, али за данашње време неопростиво скроман, потпуно неспособан да самог себе рекламира."

У вечерашњим Висинама, емитоваћемо Гудачки квинтет опус 16, Жоржа Катуара, који је настао у првој деценији 20. века. Чућемо га у интерпретацији коју су остварили: Кристијан Бор и Борис Цукерман, виолине, Михеле Зиденер, виола, Готфрид Хогевен и Џудит Чепмен, виолончела.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

број коментара 0 пошаљи коментар
Висине Висине

Аутор:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица.

На крају програма,  у VISINAMA представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]