Хипократија

Да ли се претерује са страхом од сунчања

Гошћа у Хипократији биће докторка Снежана Минић, специјалисткиња за дерматовенерологију, која нам долази са Клинике за дерматовенерологију Клиничког центра Србије.


Јавност је већ давно упозорена о штетном дејством ултраљубичастог дела електромагнетског спектра зрачења, а може се рећи и да је застрашена сталним подсећањима на опасности од сунчања које може довести до појаве карцинома, не само коже него и дојке и простате, те да је због тога пре сунчања неопходно заштитити кожу разним кремовима са високим „факторима".
У суштини, Сунце је огроман нуклеарни реактор који производи топлоту и светлост, али емитује и друго електромагнетско зрачење. На срећу, Земљина атмосфера не пропушта најопасније соларне зраке иако неки мање штетни, попут ултраљубичастих (УЉ) пролазе доле, нарочито кроз „озонске рупе" изазване испаравањем хлорфлуороугљеника који користимо за фрижидере, дезодорансе, конзервацију и слично. Досад важећа научна доктрина тврди да промена боје коже под дејством сунца (када се поцрни) у суштини показује да се тело брани тако што на своју површину избацује посебне ћелије назване меланоцитима (меланос, гр. - црн). Што је већа доза УЉ зрачења, то се кожа више брани, тј. тамни. Најозбиљнија последица УЉ зрачења по медицинској доктрини, јесте карцином коже, тј. рак који настаје због тога што УЉ зрачење изазива хемијске промене на ДНК, доводећи до мутације гена. Симптоми мутације јављају се после 50 или 60 година од актуелног оштећења коже сунцем, још у раној младости, током које тело добија око 80 одсто УЉ зрачења, док је преосталих 20 одсто распоређено на остатак живота.
Као најбољи пример опасности од претераног сунчања истиче се Аустралија, која иако не чини више од 0,3 одсто светског становништва, због јаког сунца током летњих месеци, учествује са око шест одсто карцинома коже који се јављају у свету.

О сунчању у нашем поднебљу, заштити коже од сунца. о реалном али и о претераном страху од карцинома коже због дејства УЉ зрачења, али и о великој користи од сунчања која се ретко помиње, говориће нам уважена гошћа, докторка Снежана Минић.

Eмисију припрема и води проф. др Момчило Б. Ђорђевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво