Гутенбергов одговор

У емисији о савременој домаћој књижевности, биће речи о књизи „Метакритички излети" Марка Паовице и књизи песама „Упијање" Јане Алексић.

Књигу „Метакритички излети" (СКЗ) чине огледи и осврти писани поводом „различитих аспеката, стања, тема и преокупација критичког говора у српској књижевности последњих неколико деценија". Аутор се бавио антолoгијским изборима авангардне прозе Г. Тешића и посмодернистичке прозе А. Јеркова, критичким погледа М. Ломпара о српској културној политици, али и природи и типовима саме књижевне критике, на шта ћемо се посебно осврнути у нашем разговору. Чућемо, поред осталог, и због чега је важна личност критичара, ко су релавантни критичари према ауторовом мишљењу, има ли критике данас, какав је њен статус, допире ли до читалаца. 


Друга песничка књига Јане Алексић „Упијање" (Повеља) бави се различитим врстама утисака - од упијања воде, кише, сећања, до туђих речи и искустава, а сви су они повод животног и песничког (само)преиспитивања. Поред тога, ослушкивање ближњих, присутних или одсутних гласова, важни су за емотивни, духовни и интелектуалани живот лирског ја. Зашто је баш реч о упијању, како је комонована књига, које су главне теме, али и о поезији као комуникацији, те шта је за Јану Алексић пресудно у стварању песме - имагинација или фантазија - повод су за наш разговор са песникињом.

Eмисију уређује и води Сoња Миловановић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво