Гозба

Југославија - 100 година

У Крушевцу је завршена 29. филозофско-књижевна школа.

Тема овогодишњег скупа била је ‒ Сто година од оснивања Југославије - искуство српске књижевности, филозофије и културе.

 

У образложењу теме које потписује др Марко Недић, председник Савета школе, између осталог се каже да су 20. век обележила „непрестана политичка и оружана супротстављања светских моћника", те како су се велики ратни сукоби нарочито одразили и на српски народ, превасходно на његов културни идентитет. После Великог рата, каже се даље у образложењу, „утапајући [се]у недовољно осмишљени концепт јединственог троименог народа, као и у идеолошки конструкт догматског колективизма после другог светског сукоба, српски народ је временом запоставио специфичност свога места у историји, култури и савремености и препустио се инерцији и диктату заједничког живота са другим југословенским народима и неминовним конфликтима настајалим у њему. [...]Филозофија и књижевност су својевремено, свака на свој начин и у складу са својим пројектованим токовима, давале неопходне и могућне одговоре на њих, и из тих разлога ће природа и последице тих одговора бити кључно тематско и мисаоно полазиште овогодишњег заседања Крушевачке филозофско-књижевне школе."

У емисији Гозба, поводом стогодишњице стварања Југославије и 29. Крушевачке филозофско-књижевне школе која је била посвећена тој теми, разговарамо са Зораном Аврамовићем, једним од учесника.

Аутор: др Александар Лукић  

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се