Документарно-драмски програм

Весна Перић: Шездесет осма - младост је наша привилегија - II део (премијера)

Поводом јубилеја европских и југословенских студентских протеста 1968. године, саговорници мапирају културолошки увод у политичку 1968. као и културолошке последице.

Каква је заправо драматургија ‘68 у југословенском искуству, шта су представљале речи из Бихнеровог комада „Дантонова смрт" које је интерпретирао Стево Жигон у двориштву Капетан Мишиног здања, и да ли културизација револуције значи и отупљивање њене политичке оштрице?

У време када је, чини се, култура била јача од политике, откривамо како су музика, књижевност и филм у социјалистичкој Југославији промишљали револуцију и како су апсорбовали контракултуру, а како су протести у Вијетнаму и протести због уласка совјетских трупа у Чехословачку уоквирили и југословенско искуство.

У каквом контрапункту стоје козарачко коло којим је завршен протест у Београду и Street Fighting Men Ролингстонса, која је била химна светског протеста? И коначно, да ли је поново могућа једна таква побуна?

Наслов емисије инспирисан је стихом из корачнице Црвеног универзитета Карл Маркс у Београду.

Саговорници у емисији су: Желимир Жилник, филмски редитељ, Борка Павићевић, драматург, Владислав Бајац, књижевник, Александра Секулић, историчарка уметности, Лордан Зафрановић, филмски редитељ, Александар Краус, председник Савеза антифашиста Србије, Жикица Симић, музички критичар и Марко Костић, филмски редитељ.

Улоге тумаче: Сена Ђоровић и Милош Тимотијевић
Аутор и редитељ: Весна Перић
Тон-мајстор: Зоран Узелац
Лектор: Олга Бабић
Избор музике: Драган Митрић
Уредник серије: Владимир Б. Поповић
Продуцент: Александра Рајић Жикић
Производња: мај 2018.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Драмски програм Драмски програм

Аутор:
РБ2

Драмски програм на РБ2 свакодневно емитује репризну и премијерну продукцију радним данима од 18:32, суботом у 18:00 и недељом у 17:00 у серијама Мала сцена, Паукова мрежа, Радио игра, Драма Другог програма, Звездани часови, Документарно драмски програм и Драмске ретроспективе. [ детаљније ]