Чекајући ветар

Еколошки магазин

Светски дан заштите животне средине, 5. јун обележава се у више од сто земаља широм планете. Уједињене нације су га установиле на предлог Југославије, почетком седамдесетих. Ове године главна тема је борба против загађења пластиком. Министар заштите животне средине Горан Триван обећао је дa неће бити изградње мини хидроелектрана у заштићеним подручјима, да ће се преиспитати оно што се дешава у националним парковима, озбиљно се позабавити водом – почевши од пијаће, пошумљавати... Додељене су и захвалнице онима који су допринели заштити животне средине, али је Удружење Савез месних заједница Стара планина одбило да прими своју јер, како кажу, посао није завршен.

Центар за унапређење животне средине и Гиз (Немачки развојни пројекти) обележили су 5. јун манифестацијом "Биоодрживи свет" у Дому омладине, изложбеним програмом Зелени трг, панел-дискусијом "Какав је природни укус бизниса" и пројекцијом документарног филма "Више од меда".

Ботаничар Марјан Никетић нашао је патуљасту ефедру на Старој планини, на шта су биолози у први мах рекли: "Нема шансе!" Ова биљка и њена својства познати су у фармацији и медицини, али сматрало се да она не расте у Србији. Овај научник је до сада пронашао више од десет врста, нових за светску науку, а највише се радује када наиђе на примерак биљке за коју се веровало да је неповратно ишчезла – као што је једић.

Локалне касе празне накнаде због уједа уличних паса. Занимљиво је да они који су стварно доживели напад – и не знају за новчану накнаду, а међу онима који је траже – много је оних који се служе преваром. О томе говори Станислав Стевановић, начелник Зоохигијене.

Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи