Гутенбергов одговор

У "Гутенберговом одговору" представљамо нови роман Миће Вујичића "Унутрашњост" и говоримо о пола века часописа "Књижевна историја".

У роману "Унутрашњост" (Геопоетика, 2018) Мића Вујичић, кроз фрагменате нараторових сећања и сећања његових ближњих и блиских људи, мозаичким путем реконструише последње деценије 20. и почетак 21. века. Од унутрашњости напуштених кућа, предмета, тела, до унутрашњости као провинције и унутрашњости као сећања које се писањем оспољава, Вујичић је покренуо питања одлазака, напуштених места, односа стварности и фикције, грађења уметничког дела...

Када је "Књижевна историја" покренута 1968, циљ је био да се овим гласилом осавремене тадашња књижевна поучавања. У складу са савременим токовима у науци у књижевности, овај реномирани научни часопис и данас читаоцима предочава сложене књижевне и културолошке феномене, уједно указујући на човеково место у друштву и свету. О првим корацима пре пола века, идејама, атмосфери у којој је настајао, као и месту и улози данас, говоре први главни уредник "Књижевне историје" и њен покретач, Александар Петров, и садашњи уредник, Бојан Јовић.

Уређује и води: Сoња Миловановић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво