Речено и прећутано

Крфска декларација и стварање Југославије

Југославија, прва заједничка држава јужних Словена, створена је пре сто година, 1918, али је скица за њен политички профил постављена годину дана раније. У лето 1917. године, између половине јуна и половине јула, на Крфу, Српска краљевска Влада и Југословенски одбор легитимизовали су идеју југословенства. Никола Пашић и Анте Трумбић потписали су споразум о уједињењу.

Крфска декларација донета после пет недеља преговарања почивала је на начелима самоопредељења свих јужних Словена, ослобођења и потом њиховог уједињења. Иако су је потписници у каснијим данима и месецима различито тумачили Крфска декларација је, испоставило се, функционисала као државотворни акт на који су се овако или онако позивале различите јужнословенске опције све до уједињења. 

До коначног стварање Југославије било је још много препрека и услова, међутим све говори да њен настанак није био пука историјска случајност. Каква је у свему томе заиста била улога Крфске декларације и како је Југославија настајала, за Речено и прећутано говоре Александар Стојановић из Института за новију историју Србије и Срђан Граовац, историчар из Новог Сада.

Уредник и водитељ емисије је Радован Пантовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво