Чекајући ветар

Еколошки магазин

Првог дана 2019. истиче рок од десет година дат власницима фарми чинчила да пређу на неку другу делатност. Узгајање животиња због крзна се забрањује. Завршило се и пролећно заседање Скупштине Србије, али Марјан Ристичевић, председник Одбора за пољопривреду, заказао је ванредну седницу са само једном тачком дневног реда: да се забрана избегне. Тачка се другачије зове, али је циљ тај. Могу ли посланици да промене одлуку око које су се сложиле све институције укључене у ову причу? Гошће емисије су Снежана Миловановић, Јелена Стевановић и Тамара Јефтовић из Удружења Слобода за животиње.

Седамдесет пет одсто свих паса на свету су луталице, а од тога – седамдесет одсто њих некада је имало власника. Истраживање рађено у Москви показало је да напуштени пси не живе толико дуго да би више пута имали потомство, већ да толики број њих на улицама значи да су стално нови и нови напуштени. О ситуацији у Србији и могућностима решења, говоре представници Управе за ветерину и цивилних организација.

Према проценама Светске здравствене организације, до 2025. више од половине становника планете биће гојазно. Ми смо то већ достигли. Због тога је ове године донета Национална стратегија за борбу против гојазности. Да ли у праћењу смерница негде грешимо? О прекомерној тежини и дијабетесу типа 2, говори гошћа емисије Бојана Мандић, ауторка сајта Револуција исхране.

Зелена економија нуди много више могућности него што, за сада, успевамо да користимо. Шта показује истраживање рађено у Бугарској, Македонији и Србији, а како грађани Хрватске постају активни чиниоци у области обновљивих извора енергије – чућете Милоша Станчића и Зорана Кордића.

Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво