Спорови у култури

Југословенска / југословенске или националне књижевности

 

Was there ever a Yugoslav literature или у преводу на српски - да ли је постојала југословенска књижевност, назив је радионице коју су прошле недеље уприличила два града, Београд и Нови Сад, а у оквиру сарадње три универзитета - Нотингем, Београд и Нови Сад.

Међу водећим славистима (Дејвид Норис, Стејн Верваст, Елизабета Селева, Ангела Рихтер, Томислав Брлек и Адријана Марчетић) постављено је, између осталих, и питање о друштвено-политичком и културолошком миљеу постојања постјугословенских књижевности, у њиховом, по нечем, још увек препознатљивом својству. Међутим, као неминовност, присуствујемо и реалности оделитих, самосвојних, с израженим идентитетским особинама књижевности.

У данашњој емисији утврдићемо ове односе и сазнати како се наше књижевности позиционирају на славистичким катедрама и да ли појам југословенска / југословенске још увек има свој летимитет.

Гости ауторке и уреднице Мелихе Правдић су професори Филолошког факултета у Београду  Адријана Марчетић и Јован Делић и историчар Дејан Ристић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара