Хипократија

Зашто стални пораст потрошње меса у свету води ка еколошкој катастрофи и већем уносу канцерогених материја?

Гост емисије је професор универзитета др Илија Вуковић, експерт за хигијену и производњу намирница анималног порекла, а нарочито меса.

Једна од већих препрека одрживом живљењу у савременом свету произилази из чињенице да је неодговорно понашање комфорније, забавније и интересантније од одговорног. Једно од поља живота на коме је луксуз посебно штетан јесте све више меса на менију људи широм света, па и тамо где се оно никада није јело. Упркос растућем тренду вегетаријанизма и веганизма, највећи број људи на Земљи једе месо. Кад се погледа недавни извештај Института за економију и друштвено истраживање из Даблина у Ирској, види се да само 20 одсто светске популације - 1,5 милијарди - никада не једе месо. Већина од њих су вегетаријанци из нужде, али би им и месо било на јеловнику истог часа када би га себи могли приуштити. Како ствари данас стоје, до меса се долазеи све лакше и чешће. У Кини се између 1970. и 2007. године потрошња меса по становнику повећала за 400 одсто. Све већи просперитет је велика ствар, али са еколошког становишта он је поразан. Пашњаци имају површину коликa je површинa Африкe, док су њиве величине Јужне Америке, при чему се на њима једна трећина користи за добијање сточне хране. Све у свему, сточном фонду намењено је 70 одсто обрадивих површина на Земљи. Са животињских фарми у атмосферу одлазе гасови и стварају ефект стаклене баште, док саме животиње троше огромне количине енергије и воде.
Очигледно решење за такву ситуацију је мање меса у тањиру. Већ је очигледан наступ новије генерације компанија за производњу хране које све чине да месо направе коришћењем биљног материјала а да се притом биљно месо по укусу и мирису мало или нимало не разликује од правог.
Интернационална агенција за истраживање канцера (IARC) класификовала је прерађено месо као канцерогено, што значи да може изазвати рак. Иста агенција класификовала је црвено месо као можда канцерогено. IARC је агенција Светске здравствене организације.
Двадесет два експерта из 10 земаља прегледали су 800 студија и установили су да се конзумирањем сваког дана 50 грама прерађеног меса повећава опасност од карцинома дебелог црева за 18 одсто. То одговара једном хотдогу. За црвено месо постоје докази да повећава опасност од карцинома дебелог црева, панкреаса и простате.

О проблемима које доноси исхрана месом, а нарочито прерађеног индустријски, говориће нам професор др Илија Вуковић.

Eмисију припрема и води проф. др Момчило Б. Ђорђевић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи