Контрапункт

Говоримо о проти Стевану Димитријевићу

Прота Стеван Димитријевић, професор и један од ректора чувене Богословско-учитељске школе у Призрену (1899-1903; 1911-1920), оснивач је и први декан Православно-богословског факултета у Београду (1920), на коме је био и први професор Историје Српске православне цркве. Био је професор петорици српских патријараха: Варнави, Гаврилу, Герману, Павлу и садашњем Иринеју. Такође је био и професор двојици светитеља: Николају Велимировићу и Јовану Шангајском. Указом краља Грчке, прота Стеван Димитријевић добио је титулу почасног доктора Универзитета у Атини, а 1936. године и титулу почасног доктора теологије и члана Историјског института Српске академије науке и уметности. За време службовања у Солуну, Скопљу и Призрену, сакупио је више од 600 рукописних и штампаних књига, које је поклонио Народној библиотеци у Београду. 

Историјску грађу, коју је сакупљао на Светој гори, руским архивама и библиотекама, објавио је у „Споменику Српске краљевске академије" почетком прошлог века.
Протојереј Стеван Димитријећ носилац је многобројних признања и одликовања: Карађорђеве звезде четвртог степена, Белог орла трећег степена, Ордена Светог Саве другог степена за рад на научном и патриотском пољу.
Поклонио је имање у Алексинцу да би се на њему подигла зграда Техничке школе, која од 2004. године званично носи његово име.
Умро је у Београду 24. новембра 1953. године.
Владика Николај га је називао анђелом Божијим за јужну Србију.
Одликовали су га и Обреновићи и Карађорђевићи, био је мисионар и народни просветитељ, а онда је препуштен забораву.

О проти Стевану Димитријевићу, за Контрапункт говори Зорица Пелеш, публицисткиња из Београда, која је деценијама истраживала дело и живот проте Стевана Димитријевића и објавила их у књизи „Прота Стеван M. Димитријевић - анђео божији за јужну Србију", која је доживела три издања.

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се