Агора

Шездесет осма и шездесетосмаши

Шта су у суштини биле студентске демонстрације, те 1968. године? Да ли су тих осам дана, колико су демонстрације трајале, заиста уздрмале ондашњу Југославију? Да ли је то била револуција, покушај копирања протеста у Европи или аутентичан бунт? Зашто је Београдски универзтет у демонстрацијама добио назив Црвени универитет Карл Маркс? Како су и зашто студентски захтеви, који су првог дана протеста имали демократски карактер, убрзо уобличени у дефинисан документ заснован на критици партијске бирократије, све већем богаћењу истакнутих партијских кадрова и отварању врата капитализму?

Ако је протест у Београду био превасходно социјално мотивисан, каквог су карактера били протести студената у Загребу и Приштини? Ко је након "јунских гибања" извукао корист и какву?

О шездесет осмој и шездесетосмашима, говоре: Триво Инђић, некадашњи асистент, који је због учешћа у демонстрацијама заједно са још седморо професора избачен са Филозофског факултета у Београду, Ђорђе Малавразић, учесник протеста, дугогодишњи главни и одговорни уредник Радио Београда 2 и Слободан Гавриловић, социлог.

Емисију уређује и води Снежана Бићанин.

Агора Агора

Autor:
Снежана Бићанин

Радио-магазин који анализира феномене из области политичког живота, филозофије, политике и политичке теорије. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво