Гозба

Филозофија,политика, уметност

Михаило Марковић и Никола Милошевић, иако супротстављених погледа на свет, оставили су у честим расправама трајан позитиван пример међусобног уважавања и онда када су њихови аргументи били дубоко супотстављени. Њихови дијалози, као и често темпераментни коментари, због наглашене моралне и пристојне грађанске и академске основе, постали су парадигма могућих политичких, идеолошких и теоријских расправа и дуела.

Дијалог је назив за споменик овој двојици утицајних мислилаца, који су својим активностима и научним радом, као и политичким ангажовањем, обележили опречна гледања на друштвени развој Србије последњих деценија XX, али и почетак XXI века. Њихови животни и идеолошки почеци били су са истог (комунистичког) извора, али су се њихови интелектуални путеви раздвојили, услед политичких збивања и промена социоекономских односа у нашем друштву и Европи, односно Европском савезу држава.

Комисија за споменике и називе тргова и улица Града Београда, још 2014. године подржала је предлог Српског филозофског друштва да се спомен-обележје овим филозофима, постави у Београду. Било би то прво скулпторско обележје филозофима у Београду. Реч је о истинском симболу унутрашњег дијалога који је нашем друштву данас преко потребан.

О проблемима филозофије, политике и уметности, разговарамо са проф. Драганом Раденовићем, академиком руске државне акедемије уметности.

Аутор: др Александар Лукић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи