Хипократија

Како функционишпе тандем неуролога-интензивисте и интервентног неурорадиолога у Ургентном центру Клиничког центра Србије.

Гост емисије је Предраг Станарчевић, специјалиста неуролог са катедре неурологије Медицинског факултета у Београду и неуролог интензивиста у Ургентном центру Клининчког центра Србије. 

Доктор Станарчевић провео је годину дана на Клиници за неурологију Универзитета у Хајделберг ( Немачка) а у неколико вишемесечниих наврата усавршавао је интентзивно лечење можданог инфаркта, тј. удара, укључујући вађење тромба из блокираних можданих артерија у Ерлангену и Хајделбергу.

Стотину милијарди неурона и неколико трилиона њихових спојева који од њих чине функционалнуи целину, бесумње су најкомпликованији орган у људском телу.
Први покушаји разумевања архитектуре и функије мозга, почели су још у античким временима посматрањем и кавим - таквим лечењем људи са повредама главе као и након спонтаног и изненадног губитка неуролошких функција и свести.

Данас добро разумемо како мозак функционише, знамо да је далеко испред свих осталих органа по количини потрошње енергије, тј са својих 2% телесне масе троши 25 % енергије, и да прекид циркулације у њему увек доводи до последица од којих су неке врло озбиљне и смртоносне.

Како се спасава живот особа које долазе код неуролога због последица насталих услед прекида циркулације крви у неком делу мозга, говориће нам неуролог-интезивиста, доктор Предраг Станарчевић из Ургентног центра у Београду.

Eмисију припрема и води проф. др Момчило Б. Ђорђевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво