Агора

О Гаврилу Принципу и организацији „Млада Босна"

О мистерији дугој сто година „која обавија Малолетника у чијем је знаку протекао двадесети век. Он је у историји оно што је Артур Рембо у поезији: метеор који се појавио мимо познатих закона о кретању небеских тијела". Овако Гаврила Принципа описује Станко Церовић.
Гаврило Принцип је личноост чије је име постало синоним тајне организације „Млада Босна". Историчар Владимир Дедијер, који је детаљно проучио деловање ове организације, каже: „То није била јединствена, централизована и оформљена организација с писаним програмом. Младобосанци су били део спонтаног револуционарног покрета међу јужнословенском омладином, како у границама Аустроугарске... тако и у Србији, Црној Гори, па чак и међу јужнословенским исељеницима у Америци. Ове разнородне групе уједињевао је заједнички циљ: револуционарно уништење Хабсбуршке монархије. Младобосанци се не би могли окарактерисати као искључиви националисти. Они најодлучнији међу њима тежили су, не само ништењу туђинског јарма, него и уклањању конзервативизма и примитивизма у друштву... Посвећивали су велику пажњу етици и другим областима духовног и интелектуалног живота. Уочи Првог светског рата истицали су се као најактивније литерарне групе у борби против академизма а за модерне правце у књижевности."

О Гаврилу Принципу и организацији „Млада Босна" говоре: др Милош Ковић, доцент на Филозофском факултету, проф. др Слободан Г. Марковић, редовни професор Факултета политичких наука у Београду и Мухарем Баздуљ, писац.

Емисију уређује и води Снежана Бићанин.

Агора Агора

Autor:
Снежана Бићанин

Радио-магазин који анализира феномене из области политичког живота, филозофије, политике и политичке теорије. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи