Ризница

Жене Немањића

Када говоримо о светородној лози Немањића, почев од великог жупана Стефана Немање I до цара Душана и његовог наследника Стефана Уроша V, познатијег као Урош Нејаки (упокојио се 1371), династија која је владала Србијом више од два века имала је десет владара и шеснаест владарки, њихових жена.

По женидбама код Немањића предњачи краљ Милутин, који је најдуже владао Србијом, готово 40 година (1282-1321), подигао највише задужбина и женио се пет пута. Стефан Првовенчани жени се два пута, мада има научника који тврде да је имао три брака, док код краља Стефана Дечанског сви се слажу да је поживео у два брака. Остали владари лозе Немањића имали су по један брак.

У данашњој Ризници, говоримо о женама Немањића, ко су оне биле, како су их наши владари бирали, шта о њима поуздано знамо, а шта је у тим причама плод нагађања и народне маште.

Гост у студију је Лука Мичета, новинар, публициста, писац пет књига о Немањићима ("Стефан Немања", "Стефан Првовенчани", "Краљ Милутин", "Стефан Дечански", "Душан Силни").

Aутор и водитељ емисије је Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво