Хипократијa

Данашња тема гласи: како лечити болове y кичми само медикаментима и физичким средствима

Гошћа емисије је госпођа професорка, докторка Олга Поповић Младеновић, председница регионалне Лекарске коморе у Београду.

Изрази као што су бол у леђима, лумбаго, ишијас, дискус, дискус хернија, спондилоза и други њима слични, у свакодневном језику, а и у језику медицинара, најчешће су произвољно одабрани, што указује на занемаривање разлике између болести и њених узрока и симптома. 

Бол у леђима је само симптом ненормалних промена које се одигравају у кичменом стубу и његовој околини. Како је бол лични доживљај који се не може ни видети ни измерити, а његово јавно испољавање је у највећој мери културолошки феномен, то израз бол у леђима говори о исходу сложених физичких и менталних дешавања. Иако леђа имају грудни, слабински и крсни део, кад неко каже да га боле леђа, најчешће се мисли на бол у слабинама и крстима, тј. на доњи део леђа Да би се учврстила мерила за коришћење израза бол у леђима и да би се уједначили називи у дијагностичкој и терапијској пракси, Међународно удружење за проучавање бола (ИАПС) издало је још1994. године класификацију хроничних болних синдрома, као и дефиниције израза за бол у оквиру којих је регионално дефинисан и бол у леђима.
Бол у доњем делу леђа подразумева бол који се осећа било у слабинама, било у крстима, или на оба места. Није од значаја да ли се шири нагоре или надоле. Бол у доњем делу леђа и ишијас не значе исто. Први од њих огранинчен је само на леђа, није последица херније међупршљенског диска нити иритације нервних коренова који образују сплетове из којих настају нерви намењени нози. Може претходити оштећењу међупршљеског дисака али не мора.
Други назив, тј. ишијас, означава бол дуж задње стране ноге и најчешће је последица већ постојеће херније диска или започетих промена које су у току и које ће можда довести до херније.
Поред слабина и керста, механичким и дегенеративним поремећајима кичме, често и истовремено, погођени су и њен грудни и вратни вратни сегмент, тако да је лечење најчешће комплексно, те се поред медикамената користе физичка средства, мануелна терапија, посебни програми вежби, ултразвук и елекртрична струја.

О физикалној терапији и дијапазону њене примене. говориће наша драга и уважена гошћа професорка Олга Поповић.

Eмисију припрема и води проф. др Момчило Б. Ђорђевић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи