Контрапункт

У емисији говоримо о времеплову у облику књиге Косте Н. Христића "Записи старог Београђанина".

Косту Н. Христића, Симо Ц. Ћирковић у књизи "Београдске сенке - Портрет београдског човека", описује  као сина  Николе Христића, министра унутрашњих послова, председника владе кнеза Михајла Обреновића, изузетног писца - хроничара изгубљеног доба некадашње Србије и дипломату. У књизи С. Ћирковића, Коста Христић је описан на веома узбудљив начин  у поглављу "Никада без штапа и кадуцеја није": Роша, Пашон, Шонда, Панђел - некадашњи велики београдски богаташи и  многи веома значајни историсјки подаци, без   списатељског дара Косте Христића, били би обрисани временом.

У Контрапункту говоримо о односима оца Косте Н. Христића, Николе, са  кнезом Михајлом Обреновићем, о кнежевом животу, карактеру, великој срчаности при ослобађању од Турака, као и о његовом сину Вилхелму, касније покрштеним православном вером и названим Велимиром Тодоровићем, као и његовим брату од стрица - Милану Обреновићу, који ће постати први краљ Србије. 

У емисији ћемо описати и кобни догађај када је "Владалац омркнуо а неосвануо", како приповеда писац о трагичном  атентату на Михајла Обреновића, у Кошутњаку 29. маја 1868. године.

О књизи Косте Н. Христића  "Записи старог Београђанина", за Контрапункт говори један од најбољих познавалаца духовне, спиритуалне и архитектонске историје Београда, магистар зидне кермике и мозаика, песник и истраживач Предраг Пеђа Тодоровић.

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво