Степеник

Говорите ли заједнички?

Годину дана након објављивања Декларације о заједничком језику, из штампе је изашла књига проф. Ранка Бугарског "Говорите ли заједнички?". Објављена у eдицији ХХ век, књига "Говорите ли заједнички?" прати напоре  угледних лингвиста са простора бивше земље да наведу на другачије, не само националистичко, размишљање о језику.

Чињеница да се људи из Србије, Босне, Црне Горе или Хрватске разумеју иако говоре "свако на свом језику" требало би да наведе на размишљање о предностима а не да инсистира на разликама између новонасталих националних језика.

Декларацији о заједничком језику претходиле су трибине организоване у Подгорици, Сарајеву, Сплиту и Београду, које су биле врло посећене и имале значајан одјек у медијима. Млади лингвисти из Сарајева, школовани у "две школе под истим кровом" покренули су иницијативу за објављивање Декларације, која је с једне стране изазвала бурне реакције политичке елите у Хрватској, мање бурне реакције у осталим земљама и то углавном од стране "националних лингвиста", али је и навела скоро девет хиљада људи да се потпишу испод ње и да кажу да подржавају њен текст.

О Декларацији о заједничком језику и књизи "Говорите ли заједнички", са проф. Ранком Бугарским, у емисији Степеник, разговара Светлана Јајић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво