Речено и прећутано

Косово - интелектуална елита, фактор опстанка

 

Енклава је већ скоро две деценије једина права метафора српског битисања на Косову и Метохији. Иако се семантички стручњаци на то мрште, она данас симболизује затвореност, изолацију и притисак. Њена форма је "мањина у окружењу" а њена суштина је "вера у опстанак".

Скуп разбацаних српских енклава у јужној покрајини представља јединствен социополитички модел. Он преживљава на бризи и солидарности, подршци и помоћи матице. То није мало али за опстанак, ипак, потребно је нешто "више".

Самосвест о идентитету, политичкој одрживости и економском развоју требало би да израсте изнутра, на осећању изворне елите. Њу по дефиницији чине изабрани, цвет заједнице способан да изнедри идеје, понуди решења и одреди путеве. Међутим егзодусом 99. преостали Срби на Косову остали су без "одабраних". Елита је нестала.

Шта се у међувремену десило, стасава ли нова интелектуална, културна и духовна елита косовских Срба и колики је њен значај у подухвату "опстанак", за Речено и прећутано говоре филозоф Микоња Кнежевић и правник Дејан Мировић са универзитета у Северној Митровици и писац Живојин Ракочевић, директор Културног центра у Грачаници.

Уредник и водитељ емисије је Радован Пантовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво