Храм

Васкрсење Господа Исуса Христа

Свети Павле каже: "Ако Христос није васкрсао, узалуд је онда наша проповед и наша вера" - Прва посланица  Коринћанима,15.14.

Васкрс је највећи и најрадоснији празник у години. На тај празник над празницима, славимо Христово Васкрсење и наше свеопште васкрсење и бесмртност. Васкрс се свечано слави три дана, а празновање траје до Спасовдана, 40 дана по Васкрсу.

А по вечери суботом на освитај дана недеље, дође Марија Магдалина и друге жене мироносице да одгледају гроб.  И гле, земља се затресе врло, јер анђео Господњи сиђе са небеса; и приступивши одвали камен од врата гробних и сеђаше на њему. А лице његово беше као муња и одело као снег, а од страха његовог уздрхташе стражари и постадоше као мртви. Анђео рече женама: "Не бојте се; јер знам да тражите Исуса распетога. Није овде, јер васкрсе као што је казао." А кад оне иђаху да јаве ученицима Његовим, срете их Исус говорећи: "Радујте се." И оне приступивши ухватише се за ноге Његове и поклонише Му се. - Матеј, Зач. 115.

У данашњем Храму, на почетку, слушамо део посланице патријарха српског Иринеја, а у наставку емисије гост у студију је др Растко Јовић, доцент Православног богословског факултета Универзитета у Београду, са којим разговарамо о Васкрсењу, дану који даје смисао свим осталим данима и читавом времену, насупрот бесмислу, страху и свести да ми живимо у времену, а то значи да, од трена када се родимо, већ напредујемо ка сопственој смрти, као и о томе да ли је човек данашњице, опхрван туробном свакодневницом, у опасности да изгуби васкрсењски дух хришћанства, а то је радост.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи