Спорови у култури

О будућности признања за врхунски допринос националној култури / култури националних мањина

Каква је будућност признања за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина, питање је које добија све више на свом значају.

Чињеница је да је додела признања овог типа обустављена, али то не значи да је институт награде угашен. Дебате које се организују у Заводу за проучавање културног развитка, већ четврти пут, уверавају нас да постоје ваљани разлози за успостављање нових мерила у систему награђивања заслужних. Многи ће рећи да треба успоставити строжија, јаснија и недвосмислена мерила, али у односу на које области и у ком броју? Ко ће убудуће имати право на ово признање, да ли само уметници или заједно са њима и даље и стручњаци у култури? Али, зар тако већ није било, регулисано и посебном уредбом из 2009. године?

У данашњој емисији, пажњу ћемо посветити књизи и књижевности (стваралаштво, издаваштво, књижарство, преводилаштво, a додајмо томе и библиотечко-информационе делатности).

Гости ауторке и уреднице Мелихе Правдић су преводилац Милош Константиновић, писац и стручњак у култури Мирјана Мариншек Николић и издавач Слађана Новаковић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се