Спорови у култури

И "Борина недеља" и "Борини књижевни дани"

Како се Врање, родни град Борисава Станковића, односи према писцу "Нечисте крви", "Коштане", "Божјих људи", и камо нас води ситуација о којој расправљамо у Борином месецу рођења, слушаћете у данашњим Споровима у култури.

"Борини књижевни дани" је манифестација која ће први пут бити уприличена у Врању готово у исто време када се у овом граду 52. пут одржава "Борина недеља". И док тек именовану манифестацију организују град Врање и Народна библиотека "Борисав Станковић", другу, традиционално води Књижевна заједница "Борисав Станковић". Сетићемо се, међутим, и ситуације из 2011. када је град организовао своју манифестацију, али под истим именом као и њен вишедеценијски организатор, и када су додељене две Борине награде.
Следеће године назив градске манифестације је промењен, али отпочет је и судски спор око доказивања ко је легални и легитимни оснивач манифестације која се одржава у част великана писане речи, Борисава Станковића.
У данашњој емисији разговараћемо о оваквом, како то многи виде, расколу без разлога, и упитаћемо се да ли се на овај начин демонстрира нешто што смо већ имали прилику да видимо. Да ли је реч о новим формама којима се тежи у обележавању лика и дела угледног писца? Да ли су разлози финансијске или интересне природе? Напослетку, упитаћемо се и о томе да ли ће засебност рада утицати на нашу можда већ пољуљану рецепцију у смислу обележавања значајног књижевног догађаја.
Пажњу ћемо посветити књижевности коју је Борисав Станковић стварао, посебно његовом месту у српској књижевности и односу критике према том делу. Занимљиво ће бити да чујемо како га је доживљавао и оцењивао Јован Скерлић.

Гости ауторке и уреднице Мелихе Правдић су познаваоци књижевног дела Борисава Станковића - др Марко Недић и др Бојан Чолак, а слушаоци ће бити у прилици да чују и разговоре забележене са Мирославом Цером Михајловићем, уредником Књижевне заједнице "Борисав Станковић" и Зорицом Јовић, већницом за културу Општине Врање.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи