Знакови

Награда за ликовну уметност "Сава Шумановић": Игор Антић "Угаоне гарнитуре", галерија "Луцида", Београд, март 2017.

После Владе Величковића, Радомира Дамњановића Дамњана, Мрђана Бајића, Душана Оташевића, Миодрага Б. Протића, Чедомира Васића, Растислава Шкулеца и дугих, 20. добитник награде за ликовну уметност "Сава Шумановић" је Игор Антић за изложбу "Угаоне гарнитуре", приређену у марту 2017. године у Галерији Луцида у Београду.

Тако је одлучио жири који је радио у саставу др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске у Новом Саду, Весна Латиновић, директорка Галерије "Бел арт" у Новом Саду и Сава Степанов, ликовни критичар.
Награда је свечано уручена Игору Антићу 9. марта на изложби уметности Art Expo на Новосадском сајму.

На изложби "Угаоне гарнитуре", применом in situ поступка, који већ годинама користи, Антић наставља да разматра положај културе и уметности у друштву, али истовремено и улогу самог ствараоца. Стварајући од дрвених коцки са словима различите облике који на вербалном нивоу причају вицеве о ументости, а на визуелном заузимају ћошкове и углове галерије, Игор Антић парадигматски указује на положај уметности у друштву постављајући питање: "Да ли уметност данас, као угаона гарнитура, треба да буде нешто 'удобно', јер у супротном, ако 'жуља', треба је одбацити или заменити?"

Игор Антић је дипломирао на новосадској Академији уметности 1988. године, након чега је уметничко усавршавање наставио у Паризу, прво код професора Владимира Величковића, а потом на Институту за напредне студије при Националној академији ликовних уметности. Ученик је и сарадник Даниела Бурена и сарадник Понтуса Хултена. Осим уметничким стваралаштвом, бави се и кустоском праксом (координатор је уметничког програма у галерији Простор савремене уметности HEC у Паризу).

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи