Златни пресек

Две изложбе у Београду

Пројекат "Поезија и перформанс. Источноевропска перспектива" инициран је на Универзитету Цирих и бави се перформативним аспектима поезије и визуелних уметности током епохе социјализма.

У питању је вишегодишњи turing пројекат који обухвата изложбу, конференције, перформансе и монографију. Остварује се у сарадњи с великим бројем институција у градовима који су некада припадали тзв. источном блоку и указујући на сличност идеја које су песници и уметници заступали. Београдско издање ове изложбе, представљено у галерији Подрум Културног центра Београда, усредсређује се на перформанс и уметност социјалистичке Југославије, а обухвата и радове настале у другим источноевропским срединама. Изложба приказује текстуалне партитуре, фотографије, књиге, аудио и видео радове, као и документацију одређених перформанса реализованих у "доба социјализма".

Тако, публика има прилику да види радове Каталин Ладик, Вујице Решина Туцића, група OHO, BOSCH+BOSCH, KOD, затим Димитрија Пиргова, Лава Рубинштајна, Еугена Гомрингера, Еве Партум, Андреја Монастирског, итд, а слушаоци Златног пресека ће бити у ситуацији и да чују неке од њих.
Разговараћемо и са Дубравком Ђурић, коауторком изложбе.

У оквиру циклуса "Стари мајстори", у галерији Хаос организована је ретроспективна изложба цртежа уметнице Иванке Живковић, дугогодишње професорке Факултета ликовних уметности.
С обзиром на то да је реч о цртежима које је Иванка Живковић годинама стварала "за своју душу", а ретко их или никада излагала, ова изложба представља и једну врсту интимног дневника и скривених размишљања ауторке о животу, његовом настанку и метаморфозама кроз које пролази током трајања. Иванка Живковић је дуго година радила на конзервацији фресака наших најпознатијих средњoвековних манастира, те ће и то бити једна од тема данашњег разговора с овом уметницом.

Уредник и водитељ емисије: Сава Ристовић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи