Знакови

Александар Зограф "Трагом малих открића", Ликовна галерија Културног центра Београда.

"Током година бављења стрипом, схватио сам да постоје догађаји који покрећу моју имагинацију, тачније, да приче које сам желео да испричам често нису уопште биле део мог мозгања и интелектуалне калкулације. Не! Чешће је то било нешто са чим сам се сусретао, што сам проналазио." Овим речима Саша Ракезић, познатији као Александар Зограф, објашњава идејни предложак своје самосталне изложбе "Трагом малих открића".

На изложби је кроз комбинацију нађених (ready-made) предмета и стрип табли указао на једну од могућности како живот функционише - делић приче нечијег живота постаје његовим открићем део приче неког другог. Ти сегменти некадашњег живота могу да буду гумица за брисање с микијевим ликом, нечији лични дневник или пак фотографије убијених током окупације Панчева у Другом светском рату. По проналаску, Александар Зограф не покушава да открије њихове "пређашње животе" већ једноставно указује на то шта оне значе лично њему.

Саша Ракезић је међународно признање стекао као стрип цртач под псеудонимом Александар Зограф. Своје радове је представио и на самосталним изложбама у бројним галеријама у свету, од Рима и Париза, до Сан Франциска и Сијетла.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво